Prodali Napoleonov zaročni prstan

1-04-2013

Zaročni prstan Napoleona Bonaparteja, ki je okrašen s safirjem in diamantom v obliki hruške, je bil na dražbi v Franciji prodan za 896.000 evrov. Zaročni prstan je iz zakona z njegovo prvo ženo Josephine de Beauharnais, prvotno pa naj bi bil ocenjen na vrednost nekje med osem in dvanajst tisoč evri.

Napoleon se je z vdovo Josephine de Beauharnais poročil leta 1796, samo mesec dni po tem, ko sta se zaročila. »Napoleon na tej točki svojega življenja ni imel veliko denarja, zato je prstan tako preprost,« je povedal Jean-Christophe Chantaigner iz avkcijske hiše Osenat. Prstan je bil sicer del zbirke princa Victorja Napoleona, pranečaka Napoleona, ki je podedoval večino njegovih zasebnih stvari.
Vir: Dnevnik

Pa čeprav njuna veza ni dolgo trajala je Josephine zaročni prstan lepo hranila ter ga kasneje podarila hčerki Hortensiji (Nizozemska kraljica), katera ga je zapustila svojemu sinu Napoleonu III. in njegovi soprogi Eugeniji, kateri družini je prstan pripadal do sedaj. Poleg prstana je na dražbi bil licitiran tudi meč, katerega je Napoleonu podaril kralj Henry IV, za ceno 40.000 eur, ter portret Napoleonovega edinca za 250.000 eur.

Prodali Napoleonov zaročni prstan